Rehberlik

TYT Fizik Nasıl Çalışılır | 2022 TYT Fizik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

YKS hakkında paylaştığımız tüm rehberlik makalelerimize erişmek için tıkla!

TYT Fizik Nasıl Çalışılır?

Herkese mutlu günler değerli Eğitim Yoldaşım takipçileri! Öncelikle bu yazımı neden direkt “Fizik” olarak değil de “TYT Fizik” olarak yazdığımı sizlere açıklamak istiyorum; her ne kadar hem TYT hem AYT alanında fizikten ağırlıklı olarak günlük hayatla bütünleştirilmiş yorum soruları karşımıza çıksa da AYT alanında bu yorumları yorum yeteneği olmayan sayısal zekâsı baskın olan bir öğrenci de yapabiliyor.

Mutlaka dikkatinizi çekmiştir, örneğin çembersel hareket konusunu anlatan bir kitabı/fasikülü/video dersi incelediğinizde adım başı formüllerle karşılaşıyorsunuz. İşte aradaki fark tam da burada ortaya çıkıyor ki ezberci bir metotla çalışmalarını sürdüren bir öğrenci de bu formüller üzerinden eşitlikler kurup değişkenleri inceleyerek soruların cevabına ulaşabiliyor. Ancak TYT kısmında MEB müfredatı ve ÖSYM soru yazarları size bu kadar geniş imkanlar tanımıyor.

Eğitim Yoldaşım Telegram Soru Çözüm Gruplarına Katılmak İçin Tıkla

TYT Fizik
TYT Fizik

TYT fizikte ilk olarak şunu bilmeliyiz ki gerek kaynak kitaplardaki gerekse çıkmış sorulardaki yorumları bazen formüllerle elde edemiyoruz. Belli bir miktarın üstünde örnek/çözümlü soru/ test sorusu görmemiz gerekiyor. Bu sebepten ilk olarak sizlere konuyu nereden çalışırsanız çalışın elinizde fasikül bulunmasını tavsiye ediyorum. Buradaki temel amacım “Söz uçar yazı kalır.” mantığıyla büyük çoğunluğunuzun video dersler ile konu çalışmalarını sürdürürken not almaya da zaman kaybı olarak bakabileceği için elinizde yazılı bir kaynak bulunmasını sağlamaktır.

Elbette bir konu anlatım kitabı da bir önceki kısımda bahsettiğim “yazılı kaynak” kriterini karşılayacaktır ama burada dikkatinizi çekmek istediğim nokta ise soru sayısı. Bu paragrafta anlatacaklarıma başlamadan önce şunu belirteyim; test kitapları bizim için şu an farklı bir noktada. Biz şu an için sadece konu anlatım kaynaklarımız hakkında konuşuyoruz. Daha önce de belirttiğim üzere TYT fizik için soru tarzları bizim için çok önemli ve bu soruları temelden görmeye başlamalıyız.

Bu sebepten soru bankalarına geçmeden fasiküllerdeki soruları deyim yerindeyse su gibi içmeliyiz ki eğer yapamadığımız bir soru tarzı varsa bunu daha fasiküldeyken tespit edip gerekli çalışmaları yapabilmeliyiz. Ayrıca soru tarzlarına hâkim olduğunuzda soru tarama hızınız artacak ve elinizdeki soru bankalarını kolaylıkla bitirebileceksiniz. Eğer daha önce “TYT bitmez.” şeklinde bir cümle duyduysanız bilin ki bunun en büyük nedenlerinden biri de fiziktir. Fizikte soru tarzı asla tıkanmaz; günlük hayattaki her şey fizik sorusu için bir malzemedir. Bu da demek oluyor ki işimizi temelden sağlama almak istiyorsak fasikül çözmekten kaçınmamalı, zaman kaybı olarak bakmamalıyız.

Başvuruya Açık Tüm Eğitim Burslarını İncelemek İçin Tıkla

Fizik ve matematik birbirine benzer derslerdir. Bu iki dersin ortak noktalarından biri ise konudan ziyade sorulara yaklaşımımızda doğru bakış açısını öğrenmenin daha önemli olmasıdır. Bundan ötürü konuyu anlayıp anlamadığınız konusunda biraz daha sabırlı olup soru çözümleriyle kendinizi pekiştirip buna karar vermeniz gerekmektedir. Durum böyle olunca bazen siz değerli öğrenciler bir kanaldan sadece konu videosunu dinleyip bir şey anlamayınca başka kanala yönelebiliyorsunuz. Bu da aslında yanlış bir değerlendirme oluyor.

Youtube’daki eğitmenler gözünden bakacak olursak da bazıları sırf ekstra video malzemesi çıkarmak adına izlenme sayısını öğrenciye faydanın önüne koyup konuyu anlamada maestro rolü oynayacak; dakikalarca anlattığı konuyu tek çözümde öğrenciye kalıcı bir biçimde öğretecek özgün soruları konuyu anlattığı videoya değil de soru çözüm olarak ayrıca çektiği videoya ekliyorlar. Konu anlatım videolarını izleyen öğrenciler de yeterince pratik yapmadıkları için konuyu anlamıyorlar ve eğitmenin hatası yüzünden aynı konuyu sürekli kanal değiştirerek izledikleri için yerinde sayıyorlar. Demem o ki fizikte bir konuyu anlayıp anlamadığınızı konu çalışmasından sonra değil, soru çalışmasından sonra anlarsınız. Şimdi “soru” temalı kısma geçelim.

                Türkçe, matematik ve sosyal kısmında kolay soruları fark edebilirsiniz. Türkçede şıklar birbirinden çok farklıysa, matematikte soruyu anlama noktasında bir sıkıntı yaşamıyor ve dört işlem bilgisine sahipseniz, sosyalde de soru yorum sorusuysa derin bir oh çekebiliyorsunuz. Konumuz TYT Fizik olsa da genel olarak fen alanında bilginiz olmadığı sürece sorunun da sizin için bir seviyesi yoktur. Önceki kısımlarda anlattıklarımı dikkatlice okuduğunuzu varsayarak her seviyeden kitap çözmenizi öneriyorum.

Kolay-orta-zor şeklinde üç farklı kitabınız olmasa dahi elinizdeki kaynaklarda her seviyeden soru bulunmasına özen gösterin. İkinci olarak da bu soruları nasıl çözdüğünüzü aklınızdan hiç çıkarmayın. Özellikle konuyu çalıştıktan sonra sıcağı sıcağına çözdüğünüz sorular hafızanızın en taze olduğu ana denk gelir. Bu nedenle o anda kullandığınız çözümler, bakış açınız sizin için ileride bir nevi “checkpoint” olacaktır. Konularda eksikleriniz çıktığında bahsettiğim bu sorulara göz atıp bakış açınızı tazeleyebilir ve böylece konuları baştan alıp zaman kaybetmeye ihtiyaç duymazsınız.

                TYT sınavında fizikten 7 soru gelir ve bu sebepten ötürü TYT Fizik denemeleri yedişer sorudan oluşur. Diğer fen derslerinden branş denemesi çözeceğiniz zaman oturmuşken şöyle 40-50 soru çözeyim bari diyip 6-7 deneme çözebiliyorsunuz bazen. Ancak fizikte bunu kesinlikle yapmayın. Bakın ne dedik; en çok soru tarzı fizikte bulunur. Bu yüzden fizikte ardı ardına 3 tane basınç sorusunu yanlış yapmayı beklemeyin. Bir soru kaçırmanız bile sizin için kırmızı alarm demektir. Bırakın soruyu, sorunun öncülü bile aslında sizin için bir hazinedir. Analiz noktasında gerekli hassasiyeti gösterdiğiniz takdirde bu hazineden faydalanmamanız mümkün değildir.

                TYT Fizik ile ilgili tüm bu söylediklerim umarım fazlasıyla işinize yarar değerli okurlar. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hepinize iyi çalışmalar…

Adsiz tasarim 6 removebg preview - Eğitim Yoldaşım

Eğitim Yoldaşım

egitimyoldasim.com öğrenciler için kurulmuş , hedeflerindeki okullar ve eğitim bursları için rehber niteliğinde bir platformdur.




Bir Yorum

  1. Emeğinize sağlık hocam çok teşekür ederiz, kesinlikle dediklerinizi gözden geçirip kendime göre uyarlıycam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



Başa dön tuşu