Bölüm RöportajarıRöportajlar

Çukurova Üniversitesi’nde Tıp Okumak

Değerli egitimyoldasim.com takipçilerinden Tıp Fakültesinde okumak isteyen öğrenciler için rehber niteliğinde bir röportaj hazırladık.

Tıp Fakültesi başarı sıralamaları ve taban puanları için tıkla.

Bu yazımızda sizlere Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinden Aylin ile yaptığımız röportajdan bahsedeceğiz. Bu röportajı gerçekleştirmemizde bize yardımcı olan Aylin’e teşekkürlerimizi sunar hayatta başarılar dileriz. Umarız ki sizler için faydalı bir içerik olmuştur iyi çalışmalar dileriz..

Bizi Twitter’da takip ederek destek olabilirsiniz !

İçindekiler

Türkiye’de Tıp Okumak Röportajı

Tıp
Tıp

Bize biraz kendinizi tanıtır mısınız (adınız,yaşınız,okuduğunuz okul, bölüm vs.) ?

Ben Aylin Kargıoğlu Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi 4.sınıf öğrencisiyim .

Okuduğunuz bölümden memnun musunuz ? neden ?

Evet okuduğum bölümden çok memnunum. İnsan anatomisi, dokuların işlevleri ve hastalıkların oluşum mekanizmasını her zaman merak etmişimdir bu konuya olan ilgi ve merakım bana bölümümü sevdiriyor. Bölümün tüm zorluklarını bilerek yazdım kazanmak ve okumak oldukça zor ama kolay ne var ki bu hayatta. Kolay okunduğunu iddia edilen bölümlerde rahatça mezun olabilirisiniz belki evet ama onlarda da sonrası sıkıntılı mezun olduktan sonra iş bulabilmek için bir sınav kazanma veya atanma sorunları var çoğu mesleğin. Fakat tıp fakültesinden mezun olan birinin atanma sorunu veya bir sınav problemi yoktur. Çünkü mezun olan herkes doktor sayılır ve rahatlıkla iş bulabilir bu da size bir gelecek kaygısı yaratmaz diğerlerinin aksine.

Mezun olduktan sonra TUS adında uzmanlık sınavı vardır fakat bu sınava girmek tercih meselesi yani eğer uzman olmak istiyorsanız girersiniz. Uzman olmadan da doktor olarak çalışabilirsiniz. Tabi bu bölümün size kazandırmış olduğu saygınlık göz ardı edilemez daha mesleğe başlamadan bile insanların size karşı tavrı olumlu anlamda değişiyor özellikle bizim toplumuzda doktorun yeri çok ayrıdır bu da sosyal hayatınızda bir çok artı sağlar size.

Doktorluk, toplum içindeki statüsü, rahat bir gelecek vaat etmesi ve mesleki kariyerde önünün açık olması gibi koşulları bir arada sağlayan nadir mesleklerden.

Rutin bir sağlık taramasında ciddi bir hastalığı fark edip erkenden tedavi ettiğinizde ne gibi problemlerin önüne geçebileceğinizi o hastanın size minnetini gülen gözlerle baktığında hissedeceğiniz duygular bile bu mesleği sevmeye yetiyor. Mesela ciddi bir ağrısı olan hastayı düşünelim bu ağrı nedeni ile belki bir çok işini yapamıyor topluma giremiyor, çalışamıyor ve daha bir çok nedenle sosyal yaşamı etkileniyor hatta psikolojisini bozuyordur. Hasta bize geldiğine aslında biz sadece ağrıyı ,yarayı tedavi etmiyoruz hastayı bir çok anlamda tedavi ediyoruz onun hayatını çok yönlü olarak rahat ulaştırıyoruz. Yani sadece görüneni değil görünmeyen ve hastanın bize anlatmadığı bir çok şeyi düzeltebiliyoruz. Ben bunları düşündükçe her defasında hayran oluyorum mesleğime.

Seçtiğin bölüm senin hedefin miydi? Puanın bu bölümü tutuğu için tercih ettin ?

Evet okuduğum bölüm benim hedefim ve aynı zamanda çocukluk hayalimdi. Hayır puanım bu bölümü tuttuğu için tercih etmedim aksine puanım ilk sene bu fakülteye girmeye yakındı fakat yeterli değildi bunun için mezuna kaldım. Sanırım mezuna kaldığına sevinen nadir insanlardan biri bendim. Çünkü eğer bir hayaliniz varsa ve bunu gerçekten istiyorsanız beklediğiniz o 1 yılı bir kayıp olarak değil yaşamınızın kalan kısmını güzelleştirecek bir kazanç olarak görüyorsunuz. Bu da size yeterli motivasyon ve gücü veriyor.

Bu bölümün iş imkanları neler ? Sen bitirdikten sonra ne hedefliyorsun ?

Tıp Fakültesini bitiren herkes doktor unvanını alır. İsteyenler uzmanlık sınavına girip temel bilimler (biyokimya ,mikrobiyoloji ,patoloji vs.) veya klinik bilimlerden (dahiliye, pediatri ,cerrahi vs.) bir alanda uzmanlık yapabilir. Uzman olduktan sonra devlet ya da özel hastanede, isterseniz de akademik olarak üniversitede kalabilirsiniz. Uzmanlık yapmak istemeyenler de pratisyen hekim olarak acilde ya da aile sağlığı merkezlerinde çalışabilir. Ben mesleki olarak kendimi olabildiğince geliştirmeyi düşünüyorum. Bu yüzden mezun olur olmaz uzman olmayı hedefliyorum.

Senin bölümün için onlarca üniversite varken neden şu anda okuduğun okulu seçtin ?

Fakültemizin akademik kadrosunun başarısı ve eğitim kalitesi nedeni ile tercih ettim. aynı zamanda okuduğum bölümün ne kadar yoğun ve zorlu bir süreç olduğunun farkındaydım bu nedenle yaşadığım yere yakın olmanın benim hayatımı daha da kolaylaştıracağını düşündüğüm için tercih ettim.

Sence sosyal olarak yeterli bir yerde mi okuyorsun? Yeterince kulüp/proje faaliyeti var mı ?

Hayır sosyal olarak yeterli olduğunu düşünmüyorum. Fakat bunun fakülteden ziyade okuduğum bölümle alakalı olduğunu düşünüyorum.

Okuduğun bölümün ya da okulun zorlukları neler ?

Tıp Fakültesi içerik olarak çok yoğun bir eğitime sahip. Bu eğitimi zor yapan şeylerden biri de az vakitte çok fazla şey öğrenmek zorunda olmak. Genelde günün büyük bir bölümünde okulda oluyoruz. Bu kadar uzun süre ders dinlemenin zorluğu varken bir de aldığımız eğitimin latince ağırlıklı olması nedeni ile anlamak güçleşiyor. Bu durum okul sonrasında da çalışmaya mecbur bırakıyor. Günün büyük bir kısmı okulda iken kalan kısmını derse ayırmak ister istemez sosyal anlamda olumsuz etkiliyor.

Sınavlarımız çok olduğu için konser vs etkinlikler genelde sınav tarihleri ile çakışıyor bu da bir süre sonra can sıkıcı bir hal alıyor. Diğer fakültelere oranla teorik ve pratik derslerimiz daha fazla bu nedenle okulumuz yaklaşık 1 ay önce açılıyor ve onların aksine geç kapanıyor. Yoğun tempo az tatil durumu güçleştiren durumlardan birisi. Maddi açıdan da zorlukları oluyor tabi ders notları ve kitaplarının pahalı olması nedeni ile bu konuda da yer yer güçlük yaşadığımız durumlar oluyor.

Eğitimcilerin ilgi düzeyi nasıl? Zorlayan mı yoksa yardımcı olan kişiler mi ?

Fakülteye başladığınızda hocalarınızın size doktor hanım/bey şeklinde hitap etmeye başlarlar. Çoğu okulda olduğu gibi bizim fakültemizde de iki türden de hocalarımız var fakat genel olarak hocalarımız bizlere hocadan çok bir abi, abla gibi yaklaşarak her durumda yardımcı olup destek çıkıyor .Bu nedenle eğitim ortamımız oldukça samimi ve eğlenceli geçiyor. Tabi yeri geldiğinde zorluyorlar ve bu bazen yersiz zorluklar oluyor ama bu duruma kısa sürede adapte olabiliyorsunuz ve geriye döndüğünüzde ne kadar zor şeyleri başardığınız görüp kendinizle gurur duyuyorsunuz.

Okulunun yurtdışı imkanlarıyla ilgili bildiğin birkaç şey varsa bizimle paylaşır mısın?

Okulun isteyen öğrencilere yurtdışı staj, eğitim imkanları olduğunu biliyorum fakat bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip değilim. Bildiğim kadarı ile anlatmak gerekirse erasmus yapmak isteyen öğrencilerin 4. sınıfı bitirmiş olması gerekiyor ve bazı stajları Çukurova üniversitesinde yapma zorunluluğu var. Bu şartları sağlayan öğrenciler anlaşmalı okullardan istediği yere gitme imkanı var. Tabi bu süreçte seçilen ülkeye göre de bir dil zorunluluğu da var.

Okulun, bölümün için sana yeteri düzeyde çalışma/staj imkanı sunuyor mu? Yoksa okul bittikten sonra her şey size mi kalıyor ?

Okulumuzun akademik kadrosunda yeterli sayıda profesör var bu da bize teorik bilgi olarak yeterli imkanı almamıza olanak sağlıyor. Hastanemiz bölge hastanesi olduğu için bir çok şehirden hasta geliyor. Bu durum bize stajlarda yeterli hasta ve hastalık görmemizi sağlıyor. Hocalarımızın ilgi ve desteği sayesinde stajlarımız eğlenceli olduğu kadar da öğretici geçiyor. Mezun olduktan sonra bir çok fakültenin aksine donanımlı bir pratisyen oluyorsunuz bu da size mesleğinizin ilerleyen kısımlarında büyük avantaj sağlıyor.

Okulun ve bölümün hakkında sınava hazırlanan öğrencilere birkaç tavsiye verebilir misin ?

İnsan istediği ve çalıştığı sürece her şeyi başarabilir. Bu ilk denemenizde olmayabilir fakat olmayacağı anlamına gelmez. Evet yoğun bir tempo farkındayım fakat yılmayın, başarısızlıklarınız sizi yıpratmasın aksine onları tecrübe olarak değerlendirin ve tırmandığınız başarı merdivenine bir basamak olarak ekleyin.

Bir çoğumuz zor şartlar altında okuyoruz bu şartlarda sadece biz değil ailemiz de bizimle birlikte zorluk çekip onlar da bizimle sınav stresi yaşıyor ama bunca zorluğa rağmen pes etmeyip çalışıp kazandığınız zaman ailenizin size gurur dolu bakışlarını düşünün veya birini size doktor hanım, bey diye hitap ettiğini düşünün bu büyük bir motive kaynağı olacaktır .Bölümün kazanmanın ve okumanın zorluğu hiçbir zaman gözünüzü korkutmasın. Evet kazandıktan sonra sizi zorlu bir süreç bekliyor olacak yer yer yoğunluktan şikayet edip pes etmek isteyeceksiniz fakat o beyaz önlüğü giydiğinizde ya da bir hastanızın size Allah razı olsun deyip gülen gözlerle baktığında ,bir hayat kurtardığınızda tüm o yorgunluğun geçip yerini kocaman bir iyi ki aldığını göreceksiniz.

Son olarak her ne kadar yoğun bir eğitim süreci olsa da bu yoğunluk gözünüzde büyümesin doğru plan ve program ile istediğiniz aktiviteleri yapacak vaktiniz ve bir sosyal hayatınız olacaktır. Tüm ön yargılardan ve başka insanların fikirlerinden arınarak yalnız kendi isteğinizle kararınızı vermelisiniz. Hekimlik hem çok güzel hem de çok zor bir meslek. Eğer insanların gözlerinde gerçek mutluluğu, gerçek acıyı ve gerçek korkuyu görmeye hazırsanız ve insanlara yardım etmenin size haz vereceğini düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Şimdiden hepinize başarılar dilerim.

Son olarak mesleğinin en iyi çalışma pozisyonu/şirketi nedir ?

Bir hastalığa tedavi bulup literatüre geçebilirsiniz ya da çok iyi bir cerrah olup dünyanın her yerinden hasta ameliyat edebilirsiniz ,akademik olarak en üst düzey gelip başka hocalara ders verip kongrelerde konuşmalar yapabilirsiniz. Bu sizin elinizde siz istediğiniz sürece yükselip en iyisi olabilirsiniz

Eğitim Yoldaşım

egitimyoldasim.com öğrenciler için kurulmuş , hedeflerindeki okullar ve eğitim bursları için rehber niteliğinde bir platformdur.


İlgili Makaleler



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



Başa dön tuşu