Bölüm RöportajarıRöportajlar

Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde Diş Hekimliği Okumak

Değerli egitimyoldasim.com takipçilerinden Diş Hekimliği bölümü okumak isteyen öğrenciler için rehber niteliğinde bir röportaj hazırladık.

Diş Hekimliği bölümü taban puanları ve başarı sıralamaları için tıkla

Bu yazımızda sizlere Necmettin Erbakan Üniversitesi diş hekimliği bölümü öğrencilerinden Haydar Ali Özkale ile yaptığımız röportajdan bahsedeceğiz. Bu röportajı gerçekleştirmemizde bize yardımcı olan Haydar Ali’ye teşekkürlerimizi sunar hayatta başarılar dileriz. Umarız ki sizler için faydalı bir içerik olmuştur iyi çalışmalar dileriz..

Bizi Twitter’da takip ederek destek olabilirsiniz !

İçindekiler

Türkiye’de diş hekimliği Okumak Röportajı

Ekran Alintisi 1 - Eğitim Yoldaşım

Bize biraz kendinizi tanıtır mısınız (adınız, yaşınız, okuduğunuz okul, bölüm vs.)

Merbaba Ben Haydar Ali Özkale. Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde diş hekimliği bölümünde son sınıf (5.sınıf) öğrencisiyim.

Okuduğunuz bölümden memnun musunuz ? neden ?

Okuduğum bölümden çok memnunum. okuması ve kazanması kolay bir bölüm olmadığını biliyorum ve bilerek geldim. her mesleğin zorlukları vardır elbette. önemli olan zorluklarla başa çıkıp sonunda hedefe ulaşmak ve hedefime ulaşmaya yakınım. birkaç tane neden sayabilirim.

  1. insan sağlığı ile ilgili bir bölüm ki hepimiz az çok diş ağrısı çekmişizdir. bundan kurtulmak insanı çok rahatlatır. diş ağrısı çeken hastalarımı tedavi ettiğimde aldığım ‘ Allah razı olsun ‘ tarzı laflar beni çok mutlu ediyor. genel olarak dişleri organ yerine koymayız rahatsızlık ortaya çıkına kadar değeri bilinmez. ileri yaşlara gelmeden, diş ve ağız sağlığının önemini insanlar kavrayamıyor genelde. biz elimizden geldiğince gerek tedavi olsun gerek yönlendirmelerimiz olsun gerek oral hijyen desteği olsun bunu engellemeye çalışırız. daha önce bahsettiğim gibi dişler de organdır ve fonksiyonları vardır. biz kaybedilmiş fonksiyonu olabildiğince yerine koymaya çalışırız. dişlerini olmayan bir insanın çiğnemeye başladıktan sonraki mutluluğunu örnek verebilirim.
    diş eksikliklerinde veya başka oral sorunları olan insanlarda genellikle mide başta olmak üzere sindirim sistemi sorunları da gelişiyor. ağız bütün vücudu etkilemiş oluyor. bunu engelleyebiliriz.
  2. estetik olarak değerlendirebiliriz. bu zamanlarda estetik bir görünüş insanlar için çok önemli. gülmeyi çok seven insanların ön dişleri kötü göründüğü için gülemediğini düşünün . gerekli tedaviler sonrası estetik kazandırıyorsunuz insanlara. insanların gülüşüne dokunuyorsunuz. mükemmel bir his.
    sadece ön dişler olarak değil çene kasları aşırı belirgin olan bir insan için uygulanan tedavi sonrası hem çene ağrıları geçiyor hem de daha estetik bir surat çevresi kazanıyor.
    genel diş eksikliklerinde insanların yüz hatlarında çökmeler olabiliyor veya çenesi önde olan birisi normal bireye göre daha az beğeniyor kendini. bu sorunların giderilmesi ve oluşmasını engelleyebiliyoruz.
  3. fonasyonun (konuşmanın) düzeltilmesi de diş hekimlerinin yapabileceği durumlardan birisi. diş eksikliği, dişlerin dizilimlerinin farklı olması veya morfoloji bozuklukları gibi oral kaviteden kaynaklanan durumlarda diş hekiminin müdahalesi sonucunda konuşma bozuklukları düzeltilebiliyor.
  4. İnsan psikolojisine de dokunuyor diş hekimleri. dişi yüzünden suratı şişmiş birisi gün içinde yüzünü saklayarak gezer, utanır. çok sigara içtiği için dişleri sararmış birisi konuşurken, gülerken dişlerini saklamak ister. kist tümör gibi durumlarda ( evet dişlerden kaynaklanan kistler tümörler olabiliyor ) insanın önceliği o kist, tümör olur sürekli onu düşünür kaygılanır ne de olsa can tatlı. diş hekimleri müdahalesi ile kafamıza taktığımız sorunları giderilebilir.

Seçtiğin bölüm senin hedefin miydi? Puanın bu bölümü tutuğu için tercih ettin ?

Hayır hedefim değildi. Aklımda hiç yoktu. Başka bir bölüm istiyordum. Ama çok çok memnunum iyi ki bu bölüme gelmişim.

Bu bölümün iş imkanları neler ? Sen bitirdikten sonra ne hedefliyorsun ?

Diş hekimliği iş çeşitliliği olarak geniş bir meslek dalı. Devlete atanabilirsiniz, kendi muayenehanenizi açabilirsiniz, akademisyenlik yapabilirsiniz, uzmanlığa yönelebilirsiniz. Ben uzmanlı tercih ettim. insanın kendisini her zaman geliştirmesi gerektiğine inanırım.

Senin bölümün için onlarca üniversite varken neden şu anda okuduğun okulu seçtin ?

Aslında şöyle kısa bir açıklama yapıp sizi bu konuda yanlış yönlendirmekten kurtulmak isterim. LYS sınavına girdim, çıktım ve stresten uzaklaşmak için okul tercihi şehir tercihi gibi şeylerle hiç ilgilenmedim.

Sence sosyal olarak yeterli bir yerde mi okuyorsun? Yeterince kulüp/proje faaliyeti var mı ?

Hayır. Sosyal olarak yeterli değil tabi. Ama bu da bölümle alakalı fakülte ile çok alakası yok.

Okuduğun bölümün ya da okulun zorlukları neler ?

Sıralayarak anlatmak istiyorum daha kolay olacağını düşünüyorum.

  1. kazanması ve okuması zor bir bölüm. vize-komite haftalarınızı oluyor. Haftalar önceden saatlerce ders çalışmak zorunda kalıyorsunuz. oda arkadaşlarınız gezerken tozarken sen kitaplar içinde boğulmak durumunda kalabiliyorsun.
  2. Teorik derslerin haricinde de senin ders çalışman gerekiyor. Ne kadar teorik bilgiler isteyen bir bölüm olsa da sonuçta pratik eğitim de gerekiyor. pratik dersler uğraştırıcı olabiliyor.
  3. Masraflı bir bölüm. yukarıda bahsettiğim gibi pratik derslerimiz var ve bu dersler için malzemeler gerekiyor. Bu malzemeleri kendi cebinizden vermek durumunda kalabiliyorsunuz. Diş depolarından temin ediyoruz bu malzemeleri. Bazı malzemeler yurt dışından geldiği için kur farkı çok etkiliyor.

Eğitimcilerin ilgi düzeyi nasıl? Zorlayan mı yoksa yardımcı olan kişiler mi ?

Hocalarımız ve asistanlarımız diğer üniversitelere göre bizlerle daha çok ilgili. Öğrenmemizden yanalar. Başım sıkıştığında aradığım asistan abim de oldu iftar sofrasında pilavı kaşıkladığım hocam da oldu. Sınavlarımız zor oluyor en azından diğer bir kaç üniversitede iletişimde bulunduğum arkadaşlarıma göre. Zorluyorlar ki zorlamaları gerekli olan bir şey bence. Zorlamazsanız bir öğrenciyi o öğrenci ders çalışmaz. Gereksiz zorlayan hocalarımız da var ama diğerlerini göze alınca genel olarak gerekli buluyorum.

Okulunun yurtdışı imkanlarıyla ilgili bildiğin birkaç şey varsa bizimle paylaşır mısın?

Okulun yurt dışı imkanları ile bildiğim tek şey geçen yaz 2 arkadaşım erasmus ile yurt dışına gittiler.

Diş Hekimliği
Diş Hekimliği

Okulun, bölümün için sana yeteri düzeyde çalışma/staj imkanı sunuyor mu? Yoksa okul bittikten sonra her şey size mi kalıyor ?

Okulum şuan Türkiye’de ilk ve tek ‘pandemi odaklı diş hekimliği fakültesi ‘ durumunda. Yeterli düzeyde staj imkanımız var. 4. ve 5. sınıfta yarım gün staj yapıyoruz. Stajlar çoğunlukla bir pratisyen diş hekiminin yapabileceği işlemleri yaparak geçiyor. Hasta ile direkt ilişkimiz var. Çoğu fakültede öğrencilerin yapmadığı işlemleri burada gözetim altında yaparak öğrenmiş oluyoruz. En sevdiğim yanı zaten staj yapmak ne kadar yorulsak da gün sonunda bizlere bir şeyler katmış olması mutlu ediyor beni.

Okulun ve bölümün hakkında sınava hazırlanan öğrencilere birkaç tavsiye verebilir misin ?

Bol bol çalışsınlar. Pes ettiğiniz anlarda açıp olumlu yazılar okuyabilirsiniz. Hayatta hiçbir şey kolay değil. Biliyorum sıkılacaksınız, yeter ya çalışmıyorum diyeceksiniz. şunu söyleyeyim bu durumlarda o an ne yapıyorsan bırak ve dışarıda işsiz gezen insanları düşün, toplum içinde bir etkinliği olmayan, varlığı yokluğu belli olmayan, saygın olmayan insanları düşünün. Kendinizi onun yerine koyun ve bir de toplumda ‘bey, beyefendi, hanımefendi, doktor bey , doktor hanım’ diye hitap edildiğini düşünün. En önemlisi ailenizin çabasını düşünün sizin için yaptıkları fedakarlıkları düşünün ve onları mutlu ettiğinizi düşünün.

Mesleğinin en iyi çalışma pozisyonu/şirketi

Yukarıda bahsettiği gibi farklı alanlarda çalışabiliyoruz. Eğer klinik açmışsanız size ait bir şirket gibi yönetiyorsunuz. Eğer akademik kariyer düşünüyorsanız yurt dışında başka üniversitelerin hocalarına ders verecek şekilde yükselebilirsiniz. Ne kadar yükselmek istediğiniz ve yükselmek sizin elinizde….

Bölüm Hakkında aklınıza takılan soruları Haydar Ali’ye sormak için tıklayabilirsiniz

Eğitim Yoldaşım

egitimyoldasim.com öğrenciler için kurulmuş , hedeflerindeki okullar ve eğitim bursları için rehber niteliğinde bir platformdur.


İlgili Makaleler



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



Başa dön tuşu