Rehberlik

Hafta Sonları Nasıl Verimli Geçer ? #1 | 2022 YKS Çalışma Taktikleri

Eğitim Yoldaşım okuru kıymetli YKS hazırlık öğrencileri için “Hafta Sonları Nasıl Verimli Geçer” başlıklı bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra 2022 YKS hazırlık sürecinizde nasıl bir yol izlemeniz gerektiği hakkında daha mantıklı düşüncelere girip daha faydalı bir çalışma planlı çizebilirsiniz. İyi çalışmalar dileriz.

Değerli arkadaşlar, bu yazımız gününün 7-8 saatini kurs merkezi, dershane, okul gibi eğitimi kurumlarında geçirip gün içindeki çalışma süreleri kısıtlı olup hafta sonları boş olan arkadaşlarımıza yöneliktir. Sınavda derece yapmış öğrencilerin çalışma hayatlarının incelenmesi sonucunda derlenmiştir.

Hafta Sonları Nasıl Verimli Geçer
Hafta Sonları Nasıl Verimli Geçer

Hafta Sonları Nasıl Verimli Geçer ?

İlk bakışta hepimiz biliyoruz ki okuldan geldikten sonra en fazla 7-8 saatlik bir çalışma vaktimiz var ancak hafta sonları bu süre 13-14 saate kadar çıkabiliyor. Çalışılabilir/Çalışılamaz tartışmasını görmezden gelirsek arada ciddi bir fark olduğu çok açık. Bu noktada size farklı bir bakış açısı getirmek istiyorum; okuldan gelindiğinde maksimum 8 saatlik bir çalışma yapılabildiği için 5-6 saat çalışan bir öğrencinin soru tarama hızı, videoyu sardırma ve anlama hızı 8 saat çalışan diğer arkadaşından daha büyük olduğu takdirde çalışmaları arasında pek bir fark olmayacak, hatta 5-6 saat çalışan öğrenci daha verimli çalışmış olacaktır. Ancak hafta sonu işler biraz değişiyor. Şimdi diyebilirsiniz ki aynı mantıkla 8 saat çalışan öğrenci 10 saat çalışanı, 10 saat çalışan da 12 saat çalışanı yakalayabilir.

Tam da bu noktada şöyle bir etken var; okuldan geldiğinizde uyku saatinize kadar vaktiniz kısıtlıdır ve siz bu vakit içerisinde yapabildiğinizin en iyisini yapmak istediğinizden kendinizi uyku vaktine kadar olan bir çalışmaya rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hafta sonu ise uyanış saatiniz belli değil, dilediğiniz kadar uyuyabilirsiniz.

Her öğrencide bulunan erteleme hastalığı sizde de nüksedebilir, tüm aile bir arada olduğundan dolayı sabah ders çalışmanız mümkün değildir vb. sebeplerden dolayı sabah kalktığınızda akşam size biraz uzak gelebilir ve bu rehavetle 4-5 saat kaybedebilirsiniz. Hani başta konuştuğumuz 6 saat/8 saat muhabbeti vardı ya, işte onu buraya uyarlarsanız siz hafta sonu masaya anca 3 civarı oturabiliyorsanız bunun da okuldan gelip 5’te oturduğunuz çalışmadan bir farkı kalmaz arkadaşlar.

Eğitim Yoldaşım Telegram Soru Çözüm Gruplarına Katılmak İçin Tıkla

Gece çalışmasında çok başarılı olabilirsiniz ancak her gün sabahın 7’sinde kalkıp okula giden bireyler olarak hafta sonları da erken kalkmak çok büyük bir avantajdır ve kendinize sağladığınız disiplinin en büyük göstergesidir. Yine yazının başında belirttiğim gibi okuldan geldiğinizde hayat sizi kısıtlar, zaten gününüzün çoğunu sizden almıştır ve size çalışmanız için belli bir saate kadar müsaade eder. Siz de bunun bilincinde çalışırsınız. Bu da demek oluyor ki hafta sonlarından verim almak için ilk işimiz kendi disiplinimizi sağlamak olmalı.

Yine size vereceğim tavsiyelerin mantığını kavratmak adına genelden özele bir yol çizmek istiyorum. YKS dediğimiz sistem sıralama üzerine kurulu ve hedefinize ulaşmak için birilerinden daha yüksek bir sınav performansı göstermeniz gerekiyor. Bu durum da doğrudan bizim çalışma performansımızla orantılı. Madem aynı koşullara sahibiz, o zaman diğerlerinden daha iyi çalışmalı; makası açabildiğimiz kadar açmalıyız. İşte belirttim ya hafta içi açamıyoruz bu makası, burada da hafta sonu çalışmalarımızın bir önemi daha ortaya çıkıyor ki bu da rakiplerimize fark atabilmemizi sağlaması.

Size bu noktada önerim ivmeli çalışmalar yapmanız. Yani 1 saatlik etütler halinde gidiyorsanız ilk etütte aynı dersten 30 soru çözdüyseniz sonrakinde 40 soru çözmeye çalışın. Siz masa başında saatlerce kalarak bir emek veriyorsunuz ve bu kesinlikle boşa gitmemeli. Bu durumun dezavantajını şöyle örneklendirebilirim ki mesela bir yayınevinin x konusunda toplam 120 soru var. Bir başkası bunu saatte 40 soru çözerek 3 saatte bitirirken siz 30 soru çözerek 4 saatte bitirirseniz ne olur? Ne işe yarar sizin erken kalkmanız, çok çalışmanız, kendinize sağladığınız disiplin? Hepsi koca bir hiç olur arkadaşlar.

Burada size şunu önerebilirim. Mesela 20 soruyla başlayın, 23-26-29-32 diye bu devam etsin. Siz en son 32’yi gördünüz ya, hafta içi çalışmalarınız da 20 sorudan değil de 25 sorudan başlasın, bir saat içerisinde 40’ı görmeye çalışın. İşte bunu yaptığınız zaman belki ilk haftadan saatte sabit 40 soruyla ilerleyen arkadaşınızın gerisinde kalırsınız ama 2 hafta içerisinde onu fazlasıyla geçmiş olursunuz. Bu tempo arttırmada hafta sonunun önemi ne derseniz de 13 saatlik zaman diliminde 13 etüt yapabilirken 8 saatte 8 etüt yapabilmeniz. Her etütte de 2 soru fazla çözdüğünüzü varsayarsak arada 10 soruluk bir fark oluyor. Şunu da söylemiş olalım ki hafta içi tempo arttırmak okul yorgunluğu sebebiyle çok zordur. Sadece stabil çalışmalar yapabilirsiniz. Yani hafta sonu iki etüt arasında 5 soru fark varsa hafta içi en fazla 2 olur. Bu yüzden hafta sonu kendinize ufak yüklemeler yaparak ivmeli bir çalışma programı takip edin.

Başvuruya Açık Tüm Eğitim Burslarını İncelemek İçin Tıkla

Bu yazımı “Hafta Sonları Nasıl Verimli Geçer #1” başlığı adı altında sizlere sunmak istedim çünkü fark ettiyseniz akademik olarak pek bir şeyden bahsetmedim. Yani hangi derslere çalışabilirsiniz, tekrarlarınızı nasıl yapabilirsiniz, hafta içindeki 5 günü hafta sonu 2 güne nasıl sığdırırsınız tarzı konulara bu yazımda değinmedim. İlk olarak sizde hafta sonları adına bir bilinç uyandırmak istedim ki umarım bunu başarmışımdır. Sizde böyle bir farkındalık yaratıp da yarı yolda bırakmak olmaz elbette. Akademik içerikli “Hafta Sonları Nasıl Verimli Geçer #2” başlıklı yazımı da siz bu yazıyı beğenip desteğinizi gösterdiğiniz takdirde en kısa zamanla sizlerle paylaşacağım. Hepinize öncelikle iyi çalışmalar, bu haftadan itibaren de disiplinli ve ivmeli hafta sonları dilerim.

photo 2020 10 24 22 34 28 1 - Eğitim Yoldaşım

Eğitim Yoldaşım

egitimyoldasim.com öğrenciler için kurulmuş , hedeflerindeki okullar ve eğitim bursları için rehber niteliğinde bir platformdur.




3 Yorum

  1. Hocam yazı için çok teşekür ederiz , dediklerinize göre şimdiden bir plan oluştu aklımda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir



Başa dön tuşu